Perencah MASAKAN HEBAT

Perencah Mi Kari

Empat Resepi Istimewa menggunakan "Perencah Mi Kari"...

1. Kuah Mi Kari semestinya Enak.
a) Panaskan 150ml minyak masak,
b) Bancuh "Perencah Mi Kari Aisy" dengan air,
c) Tumiskan Bancuhan tadi hingga garing dan pecah minyak,
d) Masukkan 500g ayam @ daging,
e) Masukkan 200ml santan pekat,
f) Tambahkan 400ml air dan garam secukup rasa.
Sedia untuk dihidangkan...
Satu Pek untuk 6 - 8 hidangan.

2. Gulai Masak Padang
a) Panaskan 150ml minyak masak,
b) Bancuh "Perencah Mi Kari Aisy" dengan air,
c) Tumiskan Bancuhan tadi hingga garing dan pecah minyak,
d) Masukkan 200ml santan pekat,
e) Masukkan 500g perut lembu (yang telah direbus),
f) Masukkan sedikit Daun Kunyit & Daun Limau Purut.
g) Tambahkan 400ml air dan garam secukup rasa.

3. Rendang Ayam @ Daging
a) Panaskan 100ml minyak masak,
b) Bancuh "Perencah Mi Kari Aisy" dengan air,
c) Tumiskan Bancuhan tadi hingga garing dan pecah minyak,
d) Masukkan 100ml santan,
e) Masukkan seekor ayam @ sekilo daging (potong kecil),
f) Masukkan sedikit Daun Kunyit & Daun Limau Purut.
g) Tambahkan Kerisik,
h) Tambahkan 200ml air dan garam secukup rasa.

4. Ayam @ Daging Goreng Berempah
a) Gaulkan Ayam @ Daging, sedikit garam,
bersama- sama "Perencah Mi Kari Aisy",
b) Perapkan selama 2 jam,
c) Gorengkan perapan tadi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS